10 powodów dlaczego cukier jest zły

Ogólnie cukier nie jest zły. Według medycyny chińskiej ma właściwości nawilżające Płuca (biały cukier). Natomiast my po prostu jemy tego cukru za dużo. Cukier i inne słodziki są we wszystkich produktach przetworzonych, które znajdziemy na sklepowych pułkach.

Nadużywanie cukru, może prowadzić do wielu schorzeń: cukrzycy, osteoporozy, próchnicy, zaburzeń hormonalnych, stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym, obniżenia odporności, zaparć itd.

Dlaczego unikać cukru

  1. Cukier jest produktem wysoko-przetworzonym. Jak wiecie zdrowa dieta wyklucza produkty przetworzone.
  2. Cukier sprzyja rozmnażaniu się szkodliwych bakterii i grzybów w organizmie (np. Candida).
  3. Cukier sprzyja szybkiemu nasyceniu, co oznacza, że nie czujemy głodu na prawdziwe jedzenie.  Gdy jemy mało wartościowego pożywienia, nasz organizm jest niedożywiony, co sprzyja złemu samopoczuciu, zmęczeniu i rozwojowi chorób.
  4. Cukier, zjedzony przed posiłkiem, pogarsza trawienie. Organizm najpierw zajmie się trawieniem/rozkładaniem cukru.
  5. Cukier sprzyja powstawaniu próchnicy. Chyba wszyscy są zgodni co do tego 🙂
  6. Organizm wykorzystuje m. in. witaminy z grupy B, aby strawić cukier. Co sprzyja powstawaniu niedoborów tej witaminy. Tym samym wiąże się to z kolejnym punktem.
  7. Wysokie spożycie cukry przyczynia się do stanów depresyjnych, gdyż uszczupla organizm w witaminy B2 i B3.
  8. Cukier przyczynia się do powstawania osteoporozy. Codzienne spożywanie cukru wywołuje chroniczny stan nadmiernego zakwaszenia organizmu. Nasz organizm nieustannie dąży do równowagi kwasowo-zasadowej. Aby osiągnąć równowagę, zaczyna pobierać coraz więcej witamin i minerałów z głębi naszego ciała. Finalnie, aby zabezpieczyć krew, pobiera wapń z zębów i kości.
  9. Według medycyny chińskiej, biały cukier ma działanie nawilżające Płuca. Co wyjaśnia zastosowanie cukru w syropach na kaszel. Natomiast codzienne stosowanie białego cukru przyczynia się do zaśluzowania organizmu. Objawy “zaśluzowania” organizmu to m.in.: poranna ociężałość, chroniczny katar, tendencja do chorób zapalnych zatok (śluz łatwo się podgrzewa), zatokowe bóle głowy, ociężałość umysłowa, słaba koncentracja i pamięć. Podgrzany śluz lubi wędrować do góry, co może się skończyć udarem.
  10. Cukier niszczy florę jelitową i przyczynia się do dysbiozy w jelitach i zespołu nieszczelnego jelita. Powstaje stan zapalny, a kosmki jelitowe ulegają zniszczeniu. Organizm traci zdolność prawidłowego wchłaniania substancji odżywczych więc grozi nam niedożywienie, a nawet anemia. Brak kosmków i słaba flora bakteryjna sprzyjają rozrastaniu się chorobotwórczym, grzybom, bakteriom i pasożytom.

W produktach gotowych oprócz zwykłego cukru pojawia się wiele substancji, które nadają słodkości. Na te uważajcie szczególnie. Są to: 

  • syrop glukozowy lub glukozowo – fruktozowy
  • syrop kukurydziany
  • karmel
  • sztuczny miód 

Inne substancje słodzące, to:

– acesulfam K (E 950)
– aspartam (E 951)
– cyklaminian (E 952)
– sacharyna (E 954)
– taumatyna (E 957)
– neohesperydyna DC

– sorbitol (E 420)
– ksylitol (E 967)
– mannitol (E 421)
– izomalt (E 953)
– maltitol (E 965)
– laktitol (E 966)

Jest ich całkiem sporo. Są to produkty naturalne, które oprócz dostarczenia organizmowi węglowodanów prostych, zawierają wiele witamin i minerałów. Wiadomo, stosujemy je w niewielkich ilościach, bo nawet dobre cukry w nadmiarze szkodzą 🙂 Stosujemy je jako dodatek do innych produktów, dzięki czemu jako zbilansowany i kompletny posiłek nie przyczyniają się do gwałtownego podniesienia cukru we krwi i wyrzutu dużej dawki insuliny.

Alternatywy do białego cukru

  • Miód
  • Syrop klonowy
  • Słód jęczmienny
  • Karob, melasa z karobu
  • Cukier muscovado
  • Suszone owoce (niesiarkowane)

Brązowy cukier nie oczyszczony z melasy, np. muscovado, ma działanie odżywcze na organizm oraz porusza i harmonizuje krew.  Po menstruacji warto zjeść kogiel mogiel z cukrem muscovado. Świetnie wzmocni organizm i odbuduje utraconą krew.

* Źródło informacji: Szkolenie “Zdrowie kobiety”, dr. Agnieszka Krzemińska

Wiosna, wiosna.. ach to Ty! A wątroba mówi dość!

Już niedługo, bo na początku lutego świętować będziemy Chiński Nowy Rok oraz początek chińskiej wiosny i wejście w przemianę Drzewa. Do przemiany Drzewa przynależą narządy wewnętrzne wątroba i pęcherzyk żółciowy. Piszę o tym ponieważ właśnie wiosną możemy odczuwać wzmożone dolegliwości ze strony tych narządów. 

Główną funkcją Wątroby według medycyny chińskiej jest zarządzanie swobodnym przepływem energii Qi w ciele. Gdy Qi płynie swobodnie to mamy:

  • Zrównoważenie emocjonalne
  • Regularne miesiączkowanie
  • Dobre trawienie
  • Prawidłowe wydzielanie żółci 

Niestety nie zawsze jest tak kolorowo i swobodnie. Zarówno wątroba, jak i pęcherzyk żółciowy mają skłonność do zastoju Qi, gorąca, niedoboru krwi i płynów.

W tym artykule chciałabym omówić zastój Qi wątroby, gdyż jest to jeden z najczęstszych przyczyn dolegliwości Pań, które odwiedzają mój gabinet. Zastój Qi wątroby to stan nadmiaru, którego główną przyczyną są emocje, stres, pośpiech, nadmiar myślenia i rozpamiętywania,  żal i chowanie urazy, niewyrażony gniew i frustracja.

Objawy zastoju Qi mogą pokazywać się na wielu poziomach. Do objawów fizycznych można zaliczyć ból lub rozpieranie w okolicy podżebrowej, odczucie ucisku w okolicy boków ciała, piersiach, brzuchu lub w klatce piersiowej, wzdłuż przebiegu meridianu wątroby.  Częste wzdychanie oraz zmęczenie i niechęć do działania również mogą wskazywać na zastój Qi. 

Zmęczenie jest także objawem niedoboru energii Qi. Jak rozróżnić czy masz zastój czy niedobór Qi? Jest na to prosty sposób. Sprawdź jak się czujesz po dość intensywnym wysiłku fizycznym. Co prawda w obu przypadkach nie masz ochoty na ćwiczenia, ale na potrzeby eksperymentu po prostu się zmuś 😛 Tak więc, jeśli po wysiłku fizycznym czujesz się jeszcze bardziej wyczerpana, to znaczy że masz niedobór energii, natomiast jeśli po wysiłku fizycznym czujesz się lepiej, to świadczy o zastoju energii Qi.

Kolejne objawy, które możesz odczuwać, wskazujące na  zastój Qi wątroby to odczucie tzw. guli czy śliwy w gardle. Uczucie jakby coś blokowało nam gardło. To odczucie często nasila się w sytuacjach o podwyższonym poziomie stresu lub emocji. 

Zastój Qi nie oszczędza też przewodu pokarmowego. Możemy mieć mdłości, wymioty, utratę apetytu, odbijanie, burczenie w brzuchu. Natomiast najczęściej można mieć luźny stolec i/lub skłonność do zaparć. Przy zastoju Qi wątroby, zaparcia występują naprzemiennie z okresami luźnego stolca. Dzieje się tak, gdyż osoby cierpiące na zastój, zaciskają/blokują Qi – wtedy mamy zaparcia, ale czasem puszczają to napięcie i rozluźniają się – wtedy pojawia się luźny stolec.

U kobiet objawy zastoju Qi wątroby często mają podłoże ginekologiczne, są to np. nieregularne i bolesne menstruacje. Wielu paniom dobrze znane napięcie przedmiesiączkowe, tzw PMS to nic innego jak zastój Qi wątroby. Możemy wtedy odczuwać napięcie w piersiach, ból podbrzusza i ogólną drażliwość, wściekłość lub płaczliwość.

Oprócz złości, gniewu i napięcia, z czasem zastój Qi wątroby, może prowadzić do wysokiego cholesterolu, nadciśnienia oraz chorób układu pokarmowego (np IBS – jelito drażliwe), dlatego warto zająć się problemem jak najszybciej.

Według biologicznego zegara narządów, maksimum energetyczne wątroby to okres między 1:00 a 3:00 w nocy.  W tym czasie wątroba pracuje intensywnie, usuwa toksyny i oczyszcza się. Osoby żyjące w dużym stresie, tłumiące złość, często wybudzają się w tych godzinach i mają kłopoty z ponownym uśnięciem. Jeśli regularnie budzisz się w tym godzinach, koniecznie czytaj dalej 🙂

Wątroba w medycynie chińskiej odpowiedzialna jest za prawidłowe nawilżenie oczu, dobry wzrok, napięcie mięśni i ścięgien oraz stan paznokci. 

Wątroba przechowuje krew i zarządza jej przepływem. Dlatego też długotrwały zastój Qi wątroby może powodować zastój krwi. Zastój krwi może manifestować się z różnym nasileniem. Objawia się najczęściej występowaniem skrzepów we krwi menstruacyjnej, nieregularnymi i/lub bolącymi miesiączkami, pogrubionymi fioletowymi naczynkami pod językiem i mięśniakami.

Wiosna to świetny czas, aby wspomóc pracę wątroby.

Warto udać się do gabinetu medycyny chińskiej i skorzystać z zabiegów akupunktury oraz zażywać zioła, aby ulżyć swoim objawom.

Terapeuta medycyny chińskiej w trakcie kilku-kilkunastu sesji akupunktury jest w stanie przywrócić prawidłowy przepływ Qi w organizmie, dzięki czemu pozbędziemy się przykrych objawów.

Gorąco namawiam również do samodzielnej pracy ze sobą. Jeśli nadal będziemy powielać wzorce, które doprowadziły nas do zastoju Qi, szybko objawy wrócą.

Ważne jest, aby wziąć odpowiedzialność za swoje zdrowie i samopoczucie. Przede wszystkim warto popracować nad zmniejszeniem stresu i napięcia w codziennym życiu. Warto zastanowić się nad priorytetami w życiu i co tak naprawdę jest ważne, a co można sobie odpuścić, jakie zadania można delegować.  My kobiety często “chorujemy” na syndrom Matki Polki, tzn. jak się nie zajedziesz na koniec dnia, to nie jesteś wystarczająco dobra, pracowita, opiekuńcza… Dodatkowo ciało Matki Polki musi być idealne więc dowalasz sobie wizytą na siłowni czy fitnesie. Intensywny wysiłek, zwłaszcza wtedy gdy ciało woła o odpoczynek, także jest stresem dla organizmu. Niestety to wszystko odbija się na zdrowiu. Coraz więcej pacjentek z wyczerpanymi nadnerczami, coraz więcej kobiet z Hashimoto. Te kobiety mają jedną wspólną cechę: perfekcjonizm.

Warto pracować również nad tym jak reagujemy na różne sytuacje w codziennym życiu. Jak często reagujemy złością i krzykiem? Mówimy wtedy “ależ on mnie wkurzył!” Zastanówmy się chwilę nad tym. Ktoś zrobił/powiedział coś (bodziec), na co ty zareagowałaś wybuchem złości (reakcja). 

A przecież między bodźcem a reakcją istnieje ta krótka chwila, w której decydujesz jaka będzie twoja odpowiedź. Ty decydujesz czy się wkurzysz, czy będziesz spokojna i odpuścisz. Inna sytuacja, która często doprowadza ludzi do białej gorączki to korki. Stanęłaś w korku (bodziec), teraz masz ten ułamek sekundy kiedy możesz świadomie zadecydować jaka będzie twoja reakcja. Warto zadać sobie pytanie czy wkurzając się na korek coś się zmieni w tej sytuacji? Czy tylko zmieni się u ciebie? To znaczy zepsujesz sobie humor. Czyli wkurzając się na korek czy inne podobne sytuacje, na które nie masz wpływu, to tak naprawdę szkodzisz tylko sobie i swojemu zdrowiu. Takie sytuacje zdarzają się często i tylko od nas zależy jak na nie zareagujemy. Viktor Frankl pisze o tym obszernie w swojej książce “Człowiek w poszukiwaniu sensu”. Zachęcam do przeczytania.

Zatem wracając do naszej wątroby, poniżej wyliczam rzeczy, dzięki którym rozproszymy zastój Qi wątroby:

  • uruchamianie prawej półkuli: taniec, malowanie, śpiew, wszelkie inne kreatywne działania 
  • noszenie drewnianej biżuterii
  • relaks
  • śmiech 
  • seks
  • umiarkowane ćwiczenia fizyczne
  • joga, tai chi, qi gong
  • medytacja 
  • wyrażanie skrywanych emocji, dzielenie się z kimś problemami 

Wątroba lubi wszystko co zielone i kwaśne. Przy zastoju Qi nie należy przesadzać z kwaśnym ponieważ ma on tendencję do zaciskania/ściągania. Przy zastoju Qi warto jeść ostre warzywa i przyprawy, które mają działanie rozpraszające i poruszające. 

Pokarmy uzdrawiające wątrobę to m. in.: młode rośliny, zielenina, kiełki, pełne ziarna zbóż (orkisz, kasza jaglana!), zielone liściaste warzywa, brokuły, pietruszka, sałata, kapusta, wodorosty, algi, kiszonki (niewielkie ilości), czarna rzepa, biała rzodkiew, rzodkiewka, mniszek lekarski, pokrzywa, czosnek. Włączamy przyprawy: kminek, kardamon, koper włoski, kurkuma, trawa cytrynowa.

wiosenny detoks wątroby

Na uspokojenie rozszalałej wątroby świetnie zadziała napar z melisy lub werbeny, który wspiera niwelowanie zastoju Qi, herbatka z pączków róży (na zastój Qi i krwi) oraz napar z owocu kopru włoskiego, który oprócz rozpraszania Qi wątroby, poprawi trawienie. Aby niwelować zespół napięcia przedmiesiączkowego, warto już od połowy cyklu popijać codziennie herbatkę z kopru. 

Zachęcam do przeprowadzania wiosennego oczyszczania organizmu i wątroby. Wtedy ograniczamy mięso, aby dać wątrobie odpocząć. Zwiększamy ilość błonnika, dodajemy wywary z mniszka i pokrzywy. Jemy lekkostrawne warzywa i kasze. Warto też włączyć rośliny oczyszczające wątrobę t.j.: ostropest plamisty, chlorofil, spirulina i chlorella. Na czas detoksu nie spożywamy alkoholu i kawy. Taki detoks warto zrobić pod okiem specjalisty, który dokładnie podpowie nam co robić i jakimi suplementami się wesprzeć.

Z pewnością fizyczne wzmacnianie wątroby, czyli jej regularne oczyszczanie i wzmacnianie suplementami (Omega 3, LiverAid to jeden z moich ulubionych), przysłuży się w walce z zastojem Qi wątroby. Natomiast warto wspomóc się zabiegami medycyny chińskiej, takimi jak akupunktura oraz pracą z emocjami i ciałem poprzez medytację, ćwiczenia fizyczne czy taniec.

Na koniec podaję przepis na aromatyczną herbatkę wspierającą wątrobę.

Do szklanego lub emaliowego garnuszka wsyp: 

  • łyżeczkę jagód goji (ok. 12 szt.) 
  • 6 sztuk suszonych kwiatków złocienia (chińska chryzantema) 
  • 3 suszone paczki róży 
  • 3 g zielonej herbaty

    Zalej 6 szklankami gorącej wody i gotuj na małym ogniu 5 min. Picie herbaty uspokoi i zasili Qi wątroby.

GABINET MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

Serdecznie zapraszam do nowego gabinetu na zabiegi medycyny chińskiej – akupunktura, świecowanie uszu, bański chińskie, moksa, dietoterapia wg medycyny chińskiej oraz kuracje oczyszczające.

Gdynia, ul. Starowiejska 54/4

Zapisy pod nr tel 694 224 166

Akupunktura – metoda leczenia medycyny chińskiej

Akupunktura to komplementarny protokół medyczny, który narodził się w Chinach 3000 lat temu. Metoda leczenia polega na nakłuwaniu odpowiednich punktów na ciele (punktów akupunkturowych) bardzo cienkimi igłami. W ten sposób stymulowana jest energia Qi (czyt. czi) w ciele. Zabieg akupunktury pobudza prawidłowy przepływ energii w ciele, dzięki czemu niweluje ból i przywraca równowagę energetyczną w organizmie. Akupunktura z powodzeniem stosowana jest w leczeniu zespołów bólowych tj. rwa kulszowa, bóle głowy, bóle mięśni, urazy, bóle pleców, barku i szyi. 

Zabieg akupunktury ma na celu przywrócenie równowagi energetycznej w organizmie, dlatego jego korzyści są szerokie. Akupunkturą można leczyć takie schorzenia jak:

  • zaburzenia emocjonalne (depresja)
  • problemy trawienne (IBS)
  • zespoły bólowe (urazy, przewlekłe choroby zwyrodnieniowe)
  • problemy neurologiczne (migreny)
  • choroby układu oddechowego (astma, zatoki, przeziębienia)
  • zaburzenia ginekologiczne (bolące miesiączki, niepłodność)
  • chroniczne zmęczenie
  • zaburzenia wywołane przewlekłym stresem
  • skutki uboczne chemioterapii
  • nudności związane z ciążą

Akupunktura poprawia ogólny stan zdrowia, samopoczucie i poziom witalności.

Zabieg akupunktury trwa ok. 25 min i należy go powtarzać 1-2 razy w tygodniu. W zależności od złożoności schorzenia, rekomenduje się 10-12 zabiegów. Efekty terapii zależą od stanu ogólnego pacjenta i są odczuwalne po około 3 zabiegach. W stanach bólowych, odczucie poprawy, tzn. zmniejszenia bólu, odczuwalne jest już po pierwszym zabiegu.

Zapraszam na wizytę – Gdynia, ul. Starowiejska 54/4

Zapisy pod nr tel 694 224 166

Co jeść zimą, gdy jedyne czego pragniesz to czekolada :P

Zauważyłaś, że zimą masz szczególnie wzmożoną chęć na słodkie i tłuste??
❄️⛄️❄️⛄️
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) jest to spowodowane osłabieniem systemu Śledziony (trzustki). Śledziona, to jeden z najważniejszych narządów wg TCM, gdyż jest m.in. odpowiedzialna za transformację pożywienia w Qi (czi). Energia Qi jest nam potrzebna do życia, do funkcjonowania naszego organizmu.
❄️❄️❄️
Kiedy na zewnątrz robi się zimno i szaro, odporność naszego organizmu spada. Dodatkowo, jeśli w miesiącach letnich jedliśmy i piliśmy dużo zimnego, to nie dziwi zimowe osłabienie Śledziony.
❄️😢😷🤒🤕
Wtedy nasz organizm krzyczy DAJ MI SŁODKIE! i tłuste 😛
To odzywa się Twoja Śledziona, bo ona to słodkie potrzebuje do regeneracji i wzmocnienia. Smak słodki należy do Przemiany Ziemia. Produkty należące do tej Przemiany to głównie warzywa, owoce, zboża i tłuszcze.

🙈 Kiedy ta nasza Śledziona tak woła o słodkie, to najgorsze co możemy zrobić, to sięgnąć po sklepowe słodycze, pełne rafinowanego cukru i tłuszczy trans. Tak skoncentrowany smak słodki pod postacią cukru lub syropu glukozowo -fruktozowego, działa osłabiająco na QI śledziony, dodatkowo osłabia yang serca. 
Serce to matka Śledziony, co oznacza, że Serce “odżywia” Śledzionę. Tym samym czujemy większe osłabienie więc organizm krzyczy więcej cukru i koło się zamyka.
👍👍 Okazuje się, że my źle interpretujemy potrzebę naszego organizmu.
Organizm potrzebuje słodkich (neutralnych produktów z Przemiany Ziemia), ogrzewających produktów, które wzmocnią Śledzionę oraz yang serca, czyli:
✅- prażona kasza jaglana
✅- kasza gryczana niepalona
✅- wołowina, baranina, najlepiej długo duszona (np. gulasz)
✅- warzywa typu marchewka, dynia, kabaczki, buraki, por, pietruszka
✅- dobrej jakości masło i jajka

⛔️
Należny unikać słodko-zimnych produktów, które chłodzą Śledzionę. Wspomniany cukier, słodycze, lemoniady, lody, owoce południowe, produkty mleczne.

⛔️
Nie polecam produktów kwaśno-zimnych i słono-zimnych: jogurty, pomidory, surowe warzywa, białe wino, herbaty owocowe, zimna woda mineralna.

👍
Używaj tzw. „jangizujących” sposobów przygotowania potraw, jak pieczenie, smażenie, długie duszenie.

👍 Zamiast zjeść surowe jabłko, uduś je najpierw z cynamonem.

👍 Używaj często ciepłych przypraw: tymianek, oregano, rozmaryn, kozieradka, kardamon, anyż, kurkuma.

🔥🔥Cynamon, chili, suszony imbir, pieprz to przyprawy gorące. Używaj ich ostrożnie, w chwilach oziębienia organizmu lub aby zrównoważyć oziębiające działanie innego składnika pokarmowego.

KOHERENCJA SERCA – JAK JĄ OSIĄGNĄĆ

 

Dziś wpis trochę filozoficzny. Przeczytaj z otwartym sercem.

„Energetyczne wibracje naszych serc mogą działać poprzez przestrzeń wpływając harmonizująco na wszelkie stworzenia …” (dr. K.Krupka)

Dlaczego często tak się właśnie nie dzieje? Dlaczego nasze serca nie wibrują w harmonii?

A to dlatego, że często mamy zamknięte serca i nie praktykujemy na co dzień odczuwania sercem.

Praktykuj te cnoty każdego dnia, a będziesz zdrowy i szczęśliwy. Pracując nad harmonią cnót, emanujesz tym i zarażasz innych – twoje serce zaczyna wibrować. Tym samym wszyscy wokół ciebie są zdrowi, szczęśliwi, a świat jest tobie przychylny.

WDZIĘCZNOŚĆ. Praktykując wdzięczność każdego dnia, budujesz i rozwijasz energię. Budzisz się z wdzięcznością za swoje życie? Jesteś wdzięczny za jedzenie, które spożywasz?

SKROMNOŚĆ. Wszyscy jesteśmy równi, wyrastamy z jednego pnia, jesteśmy braćmi i siostrami. Pamiętasz o tym? Spójrz z miłością na osobę, której nie lubisz.

DZIELNOŚĆ. To znaczy, aby nie tylko być przyzwoitym, ale również, aby podjąć działania jeśli tego wymaga sytuacja. Stań w obronie cnót serca – nie tylko swoich, ale też tych słabszych.

PRZEBACZENIE. Powinno iść z serca. Jest to naturalny stan akceptacji i funkcjonuje w oparciu o przeświadczenie, że każdy z nas postępuje najlepiej jak potrafi z perspektywy swojego doświadczenia życiowego.

WSPÓŁODCZUWANIE. To żywe pragnienie wspierania innych.

ZROZUMIENIE. Masz zrozumienie dla otaczającego cię świata i ludzi?

 

Zapisz się do newslettera

Zapisz się i bądź na bieżąco!

Please wait...

Dziękuję za zapis na newsletter!

Magiczne zioło z Chin – traganek

Dziś chciałabym podzielić się z Wami informacją o niesamowitych właściwościach pewnego zioła, o którym uczyłam się na studiach Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Traganek, nazywany Astragalus, po chińsku Huang-qi, pochodzi z Chin i jest jednym z najlepszych ziół działających na układ immunologiczny organizmu.

Traganek nazywany jest adaptogenem, co znaczy, że działa korzystnie na wielu poziomach, wzmacniając organizm i niwelując stres.

Wiele badań naukowych, m.in. te opublikowane w Journal of Pharmacy and Pharmacology, potwierdziło super moc Huang-qi, o których Chińczycy wiedzieli już 3 tysiące lat temu.

Zawarte w traganku saponiny, flawonoidy oraz polisacharydy działają:

  • przeciwzapalnie, antywirusowo i antybakteryjnie
  • wzmacniają układ immunologiczny
  • spowalniają, a nawet niwelują wzrost guzów nowotworowych
  • chronią układ krwionośny przez blokowanie osadzania się blaszki miażdżycowej na ścianach naczyń krwionośnych oraz obniżają ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów
  • regulują poziom cukru we krwi oraz zapobiegają powstawaniu cukrzycy typu I i II.
  • zwalczają wolne rodniki przez co działają przeciwstarzeniowo
  • dzięki właściwościom przeciwzapalnym, mają zastosowanie w gojeniu ran
  • łagodzą, a nawet niwelują objawy chemioterapii
  • leczą ostre stany przeziębienia oraz grypy
  • zapobiegają i redukują ataki astmy.

Odkąd dowiedziałam się o dobroczynnym działaniu traganka, zawsze mam go w kuchni pod ręką. Suche pędy wrzucam do prawie każdej zupy jaką gotuję. Traganek można stosować bez ograniczeń.

Zaparzony traganek mieszam też z innymi herbatami ziołowymi lub owocowymi dla zniwelowania ziemistego smaku tego zioła 🙂

Astragalus ma bardzo specyficzny, nieprzyjemny smak i zapach, dlatego szczególnie dzieciom polecane są wyciągi z traganka lub mieszanki traganka z czarnym bzem (np. SambuRex z CaliVity), którego jestem wielką fanką. Nie są to tanie produkty (za jakość się płaci), ale jak policzysz jaki % pensji tracisz idąc na zwolnienie lekarskie, swoje lub dziecka, plus kupno aptecznych leków i anybiotyków, to wcale nie oszczędzasz. A dodatkowo narażasz się na stres związany z chorym dzieckiem, no i gniew szefa lub współpracowników, którzy nie mogą na tobie polegać. Oj.. trochę popłynęłam z tematem traganka ;P

W każdym razie, korzeń Astragalusa można też kupić całkiem niedrogo w sklepie z chińskimi ziołami lub przez internet. W takiej postaci dodaje się go do zup lub gotuje w wodzie przez około 20 minut i popija wywar w ciągu dnia.

Zachęcam do stosowania traganka, bo moim zdaniem nie ma nic lepszego na odporność, no i na wiele innych schorzeń. Powyższe właściwości traganka pochodzą zarówno z fachowej literatury jak i doświadczenia własnego i znajomych.

Żródła:
Na podstawie: 10 Proven Benefits of Astragalus Root https://draxe.com/astragalus/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25098261 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16421421 https://www.researchgate.net/publication/47416083_Effects_of_Astragaloside_IV_on_IFN-Gamma_Level_and_Prolonged_Airway_Dysfunction_in_a_Murine_Model_of_Chronic_Asthma

Ach ten tłuszcz…

Jesień to czas kuracji oczyszczających oraz różnych diet.

Przedstawiam Wam ściągę z tłuszczów, które warto wprowadzić na czas jesiennego oczyszczania i nie tylko.

Dlaczego to takie ważne?

Jedzenie warzyw to super sprawa i podstawa naszej diety, ale błagam! Nie zapominajcie o tłuszczach:

– jeśli po posiłku chce ci się za chwilę znów jeść.
– jeśli zatka ci się “rura”, tzn masz zaparcia (prawidłowe wypróżnianie – raz dziennie rano!)

…. to znaczy, że jesz za mało tłuszczu! Wtedy minimum 1-2 łyżki tłuszczu do każdego dania.

Tłuszcz daje poślizg w jelitach, dodaje energii i syci na dłużej niż sałata.

Jeśli nadal uważacie, że przez tłuszcz się tyje, to wyprowadzam was teraz z błędu!

Tyje się przez nadmiar węglowodanów prostych, czyli ciasteczek, czekoladek, soków, bułek pszennych, itp
Jak najbardziej niezdrowe są tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne, np popularny w PL olej słonecznikowy czy rzepakowy do smażenia, w plastikowej butelce. To jest trucizna!

Gdzie jeszcze mamy tłuszcze trans:
– margaryna
– sklepowe ciasteczka, ciasta, czekolady
– margaryny,  mixy maślane
– chipsy
– fast foody

A po jesiennym oczyszczaniu, zachęcam do włączenia większej ilości tłuszczów nasyconych: dobrej jakości masła, smalcu gęsiego, masła klarowanego ghee (ale nie tego z supermarketu!) i jajek od szczęśliwych kur.

(jeśli oczywiście jesz produkty odzwierzęce )

Na naszej diecie bazujemy na tłuszczach roślinnych tłoczonych na zimno, w celu odciążenia wątroby i pęcherzyka żółciowego w trawieniu.

Cudowny Owoc Noni

Sok z Noni ma wiele zalet… Ja tam profilaktycznie popijam go codziennie 

– wspomaga system odpornościowy
– chroni przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i przeciwdziała powstawaniu nowotworów
– wspomaga i reguluje prawidłową pracę tarczycy
– wskazuje działanie przeciwzapa
lna
– wspiera układ krążenia, zmniejszając ryzyko udaru i zawału, zapobiegając miażdżycy.
– wspiera wydajność umysłową i koncentrację
– wspomaga kuracj
e odchudzające i oczyszczające

Noni to bogactwo cennych składników odżywczych, witamin, minerałów i egzogennych aminokwasów.

Zapisz się do newslettera

Zapisz się i bądź na bieżąco!

Please wait...

Dziękuję za zapis na newsletter!