Ogólnie cukier nie jest zły. Według medycyny chińskiej ma właściwości nawilżające Płuca (biały cukier). Natomiast my po prostu jemy tego cukru za dużo. Cukier i inne słodziki są we wszystkich produktach przetworzonych, które znajdziemy na sklepowych pułkach.
Nadużywanie cukru, może prowadzić do wielu schorzeń: cukrzycy, osteoporozy, próchnicy, zaburzeń hormonalnych, stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym, obniżenia odporności, zaparć itd.
Dlaczego unikać cukru
- Cukier jest produktem wysoko-przetworzonym. Jak wiecie zdrowa dieta wyklucza produkty przetworzone.
- Cukier sprzyja rozmnażaniu się szkodliwych bakterii i grzybów w organizmie (np. Candida).
- Cukier sprzyja szybkiemu nasyceniu, co oznacza, że nie czujemy głodu na prawdziwe jedzenie. Gdy jemy mało wartościowego pożywienia, nasz organizm jest niedożywiony, co sprzyja złemu samopoczuciu, zmęczeniu i rozwojowi chorób.
- Cukier, zjedzony przed posiłkiem, pogarsza trawienie. Organizm najpierw zajmie się trawieniem/rozkładaniem cukru.
- Cukier sprzyja powstawaniu próchnicy. Chyba wszyscy są zgodni co do tego 🙂
- Organizm wykorzystuje m. in. witaminy z grupy B, aby strawić cukier. Co sprzyja powstawaniu niedoborów tej witaminy. Tym samym wiąże się to z kolejnym punktem.
- Wysokie spożycie cukry przyczynia się do stanów depresyjnych, gdyż uszczupla organizm w witaminy B2 i B3.
- Cukier przyczynia się do powstawania osteoporozy. Codzienne spożywanie cukru wywołuje chroniczny stan nadmiernego zakwaszenia organizmu. Nasz organizm nieustannie dąży do równowagi kwasowo-zasadowej. Aby osiągnąć równowagę, zaczyna pobierać coraz więcej witamin i minerałów z głębi naszego ciała. Finalnie, aby zabezpieczyć krew, pobiera wapń z zębów i kości.
- Według medycyny chińskiej, biały cukier ma działanie nawilżające Płuca. Co wyjaśnia zastosowanie cukru w syropach na kaszel. Natomiast codzienne stosowanie białego cukru przyczynia się do zaśluzowania organizmu. Objawy “zaśluzowania” organizmu to m.in.: poranna ociężałość, chroniczny katar, tendencja do chorób zapalnych zatok (śluz łatwo się podgrzewa), zatokowe bóle głowy, ociężałość umysłowa, słaba koncentracja i pamięć. Podgrzany śluz lubi wędrować do góry, co może się skończyć udarem.
- Cukier niszczy florę jelitową i przyczynia się do dysbiozy w jelitach i zespołu nieszczelnego jelita. Powstaje stan zapalny, a kosmki jelitowe ulegają zniszczeniu. Organizm traci zdolność prawidłowego wchłaniania substancji odżywczych więc grozi nam niedożywienie, a nawet anemia. Brak kosmków i słaba flora bakteryjna sprzyjają rozrastaniu się chorobotwórczym, grzybom, bakteriom i pasożytom.
W produktach gotowych oprócz zwykłego cukru pojawia się wiele substancji, które nadają słodkości. Na te uważajcie szczególnie. Są to:
- syrop glukozowy lub glukozowo – fruktozowy
- syrop kukurydziany
- karmel
- sztuczny miód
Inne substancje słodzące, to:
– acesulfam K (E 950)
– aspartam (E 951)
– cyklaminian (E 952)
– sacharyna (E 954)
– taumatyna (E 957)
– neohesperydyna DC
– sorbitol (E 420)
– ksylitol (E 967)
– mannitol (E 421)
– izomalt (E 953)
– maltitol (E 965)
– laktitol (E 966)
Jest ich całkiem sporo. Są to produkty naturalne, które oprócz dostarczenia organizmowi węglowodanów prostych, zawierają wiele witamin i minerałów. Wiadomo, stosujemy je w niewielkich ilościach, bo nawet dobre cukry w nadmiarze szkodzą 🙂 Stosujemy je jako dodatek do innych produktów, dzięki czemu jako zbilansowany i kompletny posiłek nie przyczyniają się do gwałtownego podniesienia cukru we krwi i wyrzutu dużej dawki insuliny.
Alternatywy do białego cukru
- Miód
- Syrop klonowy
- Słód jęczmienny
- Karob, melasa z karobu
- Cukier muscovado
- Suszone owoce (niesiarkowane)
Brązowy cukier nie oczyszczony z melasy, np. muscovado, ma działanie odżywcze na organizm oraz porusza i harmonizuje krew. Po menstruacji warto zjeść kogiel mogiel z cukrem muscovado. Świetnie wzmocni organizm i odbuduje utraconą krew.
* Źródło informacji: Szkolenie “Zdrowie kobiety”, dr. Agnieszka Krzemińska